Blog

Späť na zoznam

Tradičné a božské

21.06.2019


Ich pôvod nemusí byť nutne slovenský, ale sú u nás udomácnené a nechýbajú na svadbe či oslave. Aj medzi modernými dezertami sa po nich len zapráši a zbožňujú ich malí aj veľkí maškrtníci. Ktorý je váš naj?



Punčové rezy


Šťavnaté, voňavé, rumové, ružové. Na slovenských dedinách boli najčastejšie na vianočných stoloch, pretože suroviny boli drahšie. Zbožňovali ich najmä deti, ktoré lákala vôňa „zakázaného“ rumu. Tie moje sú s marhuľovým džemom vlastnej výroby.



Krémeše


Spojenie vanilkového krému a šľahačky na krehkom tenkom ceste je pre mnohých asi najlepším receptom na nedeľný lenivý dezert. Krémeše sú absolútna klasika. Slovenské gazdinky sa napiekli veľa plechov, pretože sa hodia ku káve aj na slávnostnú tabuľu.



Laskonky


Jemný orechový zákusok je pre slovenskú kuchyňu typický, nájdete ho aj v turistických bedekroch. Laskonky sa u nás piekli na Vianoce aj Veľkú noc, pretože patria medzi skutočne slávnostné dezerty. Vlašské orechy v mojich laskonkách sú kvalitné z nášho regiónu.



Venčeky


Venčeky alebo veterníky z odpaľovaného cesta sú veľmi efektné. Sú vo výklade každej cukrárne a na máloktorom svadobnom či narodeninovom stole chýbajú. Boli obľúbené už u našich babičiek a pomer surovín v odpaľovanom ceste si každá strážila. Dodnes patria medzi „svadobné“ koláče.  


Autor: Jana Púchla
Zdieľať:

Naši partneri