Blog

Späť na zoznam

Vianočná tartaletka

07.11.2021

Túto tartaletku v mojej ponuke nenájdete. Vytvorila som ju špeciálne pre vás, aby ste si ju mohli upiecť doma. Držím palce!


Krehké cesto  

310 g hladká múka

40 g mandľová múka

100 g práškový cukor

140 g maslo

2g soľ

65 g vajec

 

Všetky prísady okrem vajec dáme do robota a urobíme drobenku. Pridáme vajcia a vypracujeme kompaktné cesto ktoré rozdelíme na 2 časti. Vyvaľkáme medzi dvomi papiermi na pečenie na hrúbku 2 mm a dáme chladiť na 2 – 3 hodiny.

 

Z vychladeného cesta vykrojíme spodnú časť tartaletky a následne vyložíme jej boky. Takto naplnené formičky dáme opäť chladiť aspoň na 20 minút. Prečnievajúce okraje orežeme spodnú časť popicháme vidličkou aby sa pri pečení nedvíhal. Zo zbytkov cesta si vykrojíme snehovú vločku prípadne iné tvary na ozdobu. Pečieme na 160 stupňov približne 15 minút do zlatova. Ak pečieme na perforovanej silikónovej podložke, popichať vidličkou nie je nutné, nakoľko vzduch prúdi rovnomerne.

 

Čokoládová pena

100 g žĺtky

30 g cukru

110 g karamelovej čokolády ( použila som Callebaut )

220 g šľahačky

4g želatíny + 24 g vody


Želatínu zalejeme vodou a necháme napučať.

Nad parou šľaháme žĺtky s cukrom kým nevznikne nadýchaná pena.

Pridáme želatínu a necháme rozpustiť. Následne postupne vlejeme rozpustenú čokoládu, pričom miešame stierkou. Hmotu necháme vychladiť na 35 stupňov.

Smotanu vyšľaháme do konzistencie rozpustenej zmrzliny a jemne zmiešame s čokoládovou hmotou. Nalejeme do tartaletky, necháme stuhnúť v chladničke.

 

Malinové compote

350 g celých malín (použila som mrazené)

5g pektínu

50g cukru

 

Maliny zahrejeme na 40-45°C, vsypeme pektín zmiešaný s cukrom. Privedieme k varu a varíme 1 minútu. Mierne vychladíme a naplníme tartaletky. Dáme chladiť na 1 hodinu.

 

Mascarpone krém

150g smotany 33%

150g mascarpone

1polievková lyžica práškového cukru

 

Všetko spolu vyšľaháme, naplníme cukrárske vrecko s ozdobnou špičkou a nastriekame na tartaletky. Dozdobiť môžeme práškom z lyofilizovaných malín a snehovou vločkou z krehkého cesta. Z tejto dávky vyjde približne 12 kusov tartaletiek s priemerom 7,5 cm.

Autor: Jana Púchla
Zdieľať:
Prihlásenie sa do newslettra

Naši partneri