Blog

Späť na zoznam

Tradičná ťahaná štrúdľa

17.10.2018

V kuchyni často experimentujem, rada sa však vraciam k tradičným dezertom. Ťahanou štrúdľou podľa rodinného receptu vždy poteším svoju rodinu a pripravujem ju naozaj s láskou. Keďže jeseň je čas jabĺk, rada sa s vami podelím s receptom, ktorý vdýchne vôňu jesene a babičkinej kuchyne aj do vášho domova.


Tradičná ťahaná štrúdľa


Cesto

3 - 4 hrnčeky hladkej múky

1 hrnček vlažnej vody

1 vajíčko

trochu oleja



Plnka

Podľa vlastného výberu - maková, orechová, tvarohová..

Odporúčam jablkovú - na masle krátko podusíme strúhané jablká a pridáme vanilkový cukor, škoricu, hrozienka a mleté orechy



Postup

Všetky ingrediencie vymiešame pomocou mixéra so špirálovými lopatkami, prikryjeme utierkou a necháme 20 minút odpočívať.


Potom cesto preložíme na pomúčený obrus, najprv zľahka rozvaľkáme a následne začneme suchými rukami rovnomerne vyťahovať smerom od stredu k okrajom.


Keď máme cesto dostatočne vytiahnuté, nožnicami obstriháme hrubé okraje ( pri upečení by boli tvrdé).


Na polovicu cesta rozložíme ľubovoľnú plnku, druhú polovicu cesta poprskáme olejom.


Takto pripravené cesto zvinieme pomocou obrusa.


Štrúdľu preložíme na pomastený plech, potrieme vajíčkom a pečieme približne 45 minút na 200 stupňov. 


Dobrú chuť.