Blog

Späť na zoznam

Posilnite si imunitu dobrým jedlom

15.03.2020

Posilňovanie imunity je veľmi dôležité. Veľakrát na to však zabúdame. Ak chceme podporiť našu obranyschopnosť, môžeme tak urobiť aj prostredníctvom jedla a nápojov. Vo svojom novom blogu prinášam pár tipov na potraviny, ktoré určite máte aj doma.


Cibuľa a cesnak

Nedali na ne dopustiť už naše babičky. Podarilo sa vám túto sezónu nazbierať medvedí? Najchutnejší je na chlebe s maslom. Cibuľa a cesnak sú prírodné prebiotiká a práve tie sú dôležité, aby sme vedeli lepšie bojovať s vírusmi.


Máte ho doma alebo vám rastie na záhrade? Medvedí cesnak je zázrakom pre náš imunitný systém.

 

Syry, jogurty, kyslé mlieko

To sú zase zdroje probiotík. A nemáte intoleranciu, veselo ich jedzte, obsahujú zdravé látky na trávenie a práve trávenie je jedným z kľúčov k dobrej imunite.

 

Čaj s medom a citrónom

Bylinkový alebo zázvorový nechajte trochu vychladnúť a až potom pridajte med a citrón. Vráti vás do detstva a medom určite nešetrite. J

 

Jablká

Ovocie síce viac chutí v koláčoch, ale surové je najzdravšie. Nakrájajte jablká na malé kúsky a zalejte dresingom z medu, citrónu a jogurtu. Kľudne pridajte aj iné ovocie, ale jablká sú pre nás v tomto období ideálne.


 

Zelenina

Surová zelenina má veľa vitamínov, aj keď napríklad mrkva či rajčiny si ich zachovávajú aj po tepelnej úprave. Experimentujte s receptami a vyskúšajte niečo nové. Ku každému hlavnému jedlu by ste mali zjesť jednu porciu zeleniny.

 

Domáci vývar

Poctivý domáci slepačí alebo hovädzí vývar je liek pre telo aj dušu. Ak ste zostali (zodpovedne) doma, máte čas ho variť na nízkej teplote niekoľko hodín, aby si zachoval čo najviac živín. Je protizápalový a posilňuje celkový stav imunity. 

Autor: Jana Púchla
Zdieľať:

Naši partneri