Blog

Späť na zoznam

Pomôžme prírode aj z kuchyne

27.09.2019

Najviac našej Zemi pomôžeme každodennými zmenami v našom živote. Tu je 13 rád, ktoré budete hravo dodržiavať a ak to bude robiť každá z nás, výsledky budú úžasné.


1.    Varím v hrncoch s pokrievkami, šetrím tým energiu

2.    Kvapkajúce kohútiky dám ihneď opraviť, vodou šetrím

3.    Keď pečiem a varím, využívam zvyškové teplo a jedlo nechám prirodzene „dôjsť“ po vypnutí zdroja tepla

4.    Triedim odpad a recyklujem

5.    Rýchlovarnú kanvicu a hrnce sa snažím napĺňať takým množstvom vody, ktoré reálne potrebujem

6.    Potraviny skladujem v dobre uzatvárateľných dózach, predĺži to trvanlivosť

7.    Na zvyškoch z jedál si cvičím kreativitu. Skúste vymyslieť nové recepty, alebo sa inšpirujte na internete

8.    Ak sa dá, varím v jednom hrnci. Šetrí to energiu a zároveň prepojí chute

9.    Pijem čistú vodu z vodovodu

10. Nakupujem ekologicky a ak je to možné, vyhýbam sa spotrebe zbytočných plastov

11. Moje spotrebiče sú kvalitné a úsporné

12. Sama si pestujem, čo dá. Dnes sa dá pestrá zelenina dopestovať aj v byte

13. Mrazničku využívam nielen na zvyšky, niekedy navarím cielene väčšie množstvo jedla a zamrazím na neskôr



Nezačnete kompostovať?

Biologický odpad môžete hádzať do vlastného kompostu. Existuje veľa druhov kompostovačov a niektoré špeciálne bezzápachové môžete mať aj v byte. Samotný kompost potom môžete využiť ako hnojivo alebo darovať záhradkárom odmenou za ovocie či zeleninu.


Jedlo nepatrí do koša

A posledná rada, alebo skôr prosba. Spravte všetko pre to, aby ste jedlo nemuseli vyhodiť. Uprednostnite zvyšky z predchádzajúceho dňa pred čerstvo uvareným jedlom, zvyšky z oslavy darujte dobrej susedke a zamrazte tie potraviny, ktorú sú na to vhodné. Ak máte možnosť, spojte sa útulkom pre bezdomovcov a pravidelne darujte tie potraviny, ktorým sa blíži koniec doby spotreby a už ich asi nepoužijete.  

Autor: Jana Púchla
Zdieľať:
Prihlásenie sa do newslettra