Blog

Späť na zoznam

Oslava bez stresu

20.02.2020

Jediný cieľ gazdinky, ktorá organizuje rodinnú oslavu, je, aby boli hostia spokojní, dobre najedení a príjemne naladení. Tu je môj návod, ako si ju užije aj ona.


Piecť alebo objednať?

Alebo oboje? Záleží na tom, koľko ľudí potrebujete nakŕmiť a aká zručná ste gazdinka. Ak ide o oslavu, pravdepodobne bude ozdobou celého pohostenia torta. Ak ste šikovná a trúfate si, upečte ju. Ale treba si uvedomiť, že keď sa vám nepodarí, ťažko budete na poslednú chvíľu zháňať náhradu. Príjemná kombinácia je objednať si tortu a vlastnoručne napiecť slané a sladké pohostenie.


Prípravy

Sadnite si večer so zápisníkom a dobrým čajom alebo pohárom vína. Premyslite si, čo kúpite a čo objednáte a urobte si zoznam receptov aj ingrediencií, ktoré na ne potrebujete. Nákupy si urobte na viackrát, na posledný deň si nechajte len to, čo musí byť čerstvé. Keď budete premýšľať nad menu, skúste urobiť po chuti oslávencovi.


Recepty

Pokiaľ neplánujete ohúriť nejakou špeciálnou gastronómiou, siahnite po slovenských „klasikách“. Lístkové cesto plnené na tisíc spôsobov chutí vždy. Skúste rôzne kombinácie a upečte aj 2-3 druhy. Napríklad špenát, niva a cesnak alebo rajčinový pretlak, syr a slanina sú osvedčené kombinácie. Môžete ho zatočiť do rolády, nakrájať na slimáčiky, urobiť taštičky.. Zapojte fantáziu. S týmto cestom však pracujte až v deň oslavy, čerstvé výtvory sú neporovnateľne chutnejšie, ako z chladničky.



Dezerty si vyberte také, ktoré môžete piecť na plechu, to znamená vo väčších množstvách. Ak máte dobrý recept na štrúdľu, urobte makovú s višňami a orechovú a hostia budú určite spokojní. Alebo skúste môj recept na ťahanú štrúdľu, nájdete ho medzi blogmi. Určite spravíte radosť aj krémešmi alebo klasickými punčákmi. V lete je podľa mňa voľba jasná - domáce ovocné koláče. Upečte tri rôzne okrúhle koláče, každý z rovnakého cesta ale s iným ovocím, jeden s mrveničkou, druhý pocukrovaný... a uložte ich vcelku vedľa seba na stôl. Krása.


Deti

Nie vždy im chutí to, čo dospelým. Urobte im napríklad malé ovocné košíčky so šľahačkou. Alebo ľahký a svieži piškótový zákusok – upečte na plechu piškótové cesto, naň vrstvu šľahačky a ovocie. Ľahký svieži dezert je spojenie jednoduchých chutí a pestrých farieb a to majú deti radi. A nielen tie!



Výslužky

Je to veľmi milý spôsob, ako si uctiť hostí. Ideálne je výslužky pripraviť vopred a nie baliť zvyšky, to je vhodné naozaj iba pri najbližšej rodine. Sladké dobroty sú vhodnejšie, ako slané. Balenie nemusí byť ako z cukrárne, kľudne použite potravinársku fóliu alebo malé sáčky, je to predsa domáca výroba.


Zvyšky

Lepšie, keď zostane, akoby chýbalo. :) O zvyšky sa postarajte hneď po tom, ako odprevadíte posledného hosťa. Ak ich starostlivo zabalíte, odmenou vám budú fantastické raňajky, desiata alebo dezert nasledujúci deň. Všetky druhy by mali byť balené zvlášť. Najlepšie sú sklenené alebo plastové nádoby s vzduchotesným viečkom, ale môžete ich nahradiť taniermi, ktoré po naplnení napevno omotáte potravinárskou fóliou. Ako prvé zjedzte šľahačkové alebo krémové zákusky, tie ovocné, pagáčiky alebo slané pečivo počkajú aj do ďalšieho dňa. Ešte malý tip k tým, ktoré majú na povrchu šľahačku alebo krém. Prikryte ich potravinárskou fóliou tak, že bude tesne pokrývať šľahačku po celej ploche. Neobschne a bude aj druhý deň čerstvá. :)


Príjemnú zábavu! 

Autor: Jana Púchla
Zdieľať:

Naši partneri