Blog

Späť na zoznam

Najkrajšie dezerty sveta

07.09.2019

Aj keď mám rada tradičné recepty, v kuchyni veľa experimentujem a vymýšľam si vlastné. Keďže pečenie je aj mojou vášňou, rada sledujem aj svetové trendy a vybrala som pre vás top 4 dezerty, ktoré sú podľa mňa zaujímavé a nádherné.


FOTO: sacher.com

 

Sacherka

 

V jednoduchosti je krása a preto medzi najkrajšie dezerty radím aj temne čokoládovu „sacherku“. Viedenská Sacher torta vznikla v roku 1832, keď knieža Metternich nakázal svojim dvorným kuchárom pripraviť jedinečný dezert pre svojich hostí. Recept je dodnes tajný a originál ochutnáte len v rovnomennom viedenskom hoteli, avšak rôzne jeho obmeny nájdete na internete. Základ je piškótové cesto plné čokolády, marhuľová plnka a poleva z tmavej čokolády skrytá pod krásne bielou šľahačkou.


FOTO: laduree.com

 

Saint Honoré

 

Tento prekrásny dezert je vlajkovou loďou slávnej francúzskej cukrárne Ladurée's. Odpaľované cesto, šľahačka, krém a samozrejme, kombinácia maliny a ruže je to, prečo sa dostal medzi najznámejšie dezerty. Je veľmi náročný na prípravu a potrebuje zručnú cukrársku ruku, avšak chuťami sa určite môžete inšpirovať a pripraviť jednoduchšiu verziu, napríklad odpaľované venčeky s podobnými surovinami.


FOTO: Instagram @leclairpatisserie

 

Éclair

 

Ďalší francúzsky dezert a opäť odpaľované cesto. Trubičky plnéné krémom, šľahačkou a ovocím sa dajú pripraviť na tisíce spôsobov. Obľúbená kombinácia je vanilkový puding, šľahačka a maliny alebo čokoládový krém a pistácie. Vyskúšajte tiež citrónový krém a maliny alebo namiesto krému dajte na spodný korpus domáci džem, ktorý prikryjete šľahačkou.


FOTO: bbc.com

 

Pavlovovej torta

 

Slávna torta sa volá podľa slávnej primabaleríny. Nežný nadýchaný dezert pripomína sukňu baletky a je skutočnou ozdobou každej oslavy. Jej krása je aj v jej „neupravenosti“. Korpus z vyšľahaných bielkov je nerovnomerný, asi 5 cm vysoký, naň príde krém, v lete odporúčam jemný citrónový, na zimu čokoládový, navrh nesladená šľahačka, ktorú posypeme sezónnym ovocím alebo hoblinkami čokolády. Opäť odporúčam čarovnú kombináciu citrónového krému a malín, jahôd alebo čučoriedok.

 

Autor: Jana Púchla
Zdieľať:

Naši partneri