Minuloročné zaváraniny
12.07.2019
Skúste tieto rýchle recepty a tipy, ako využiť staršie zaváraniny:
Zavárané marhule: Smotanová torta
Určite poznáte smotanovú tortu. Vrstvite smotanu s cukrom a kakaom, piškóty a zavárané marhule. Nechajte stuhnúť v chladničke aspoň 2 hodiny. Hodí sa na raňajky, ako dezert a poteší aj oslávenca na menšej rodinnej oslave.
Zavárané slivky: Rýchly koláč
Rozložte ich odkvapkané na rozvaľkané lístkové cesto, posypte cukrom a upečte. Rýchly koláč poteší rodinu a vy ste sa práve šikovne zbavili dvoch pohárov.
Slivkový lekvár: Voňavé taštičky
Opäť skvelé spojenie s lístkovým cestom. Rozvaľkané pokrájajte na veľké štvorce, do stredu každého dajte lekvár, preložte a okraje stlačte vidličkou. Posypte škoricovým cukrom. V rúre im stačí pár minút.
Ríbezľový a jahodový džem: Palacinky
Milujú ich všetci, chutia aj studené a určite vám pomôžu vyrobiť trochu miesta na polici v špajzi. Tvarohové tentokrát vynechajte, nakombinujte len rôzne domáce džemy.
Zavárané ríbezle: Muffiny
Rýchle muffiny si rýchlo zamilovala asi každá z nás. Vymeňte obľúbené čokoládové kúsky za zavárané ríbezle. Možno si muffiny vyžiadajú viac cukru, ale ten sa dá vždy pridať navrch po upečení.
Zavárané višne: Letná bábovka
Do klasickej bábovky pridajte veľký pohár odkvapkaných višní. Môžete prisypať viac múky, ak je cesto riedke. Hotovú višňovú bábovku ledva stihnete pocukrovať, taká je výborná.
Uhorky, papriky, kečup: Letná grilovačka
Vytrieďte najstaršie kyslé zaváraniny, ochutnajte, či sú stále dobré a ponúknite hosťom ku grilovanému mäsu. Jednoduchú marinádu môžete pripraviť z domáceho kečupu. Ako príloha stačí kúpený čerstvý chlieb a zelený šalát s citrónovou šťavou.