Kuchynské projekty pre šikovné gazdinky
27.03.2020
Kým ste doma s rodinou, vyskúšajte tri poctivé domáce recepty, aby ste si spríjemnili deň.
Domáce rohlíky
Tieto nie sú celkom obyčajné, sú maslové a úžasne voňavé. Pri takýchto výborných raňajkách vám doma ponorková choroba určite nehrozí. :)
Vypracujte cesto z týchto surovín: pol kila polohrubej a hladkej múky, kvások (PL cukru, sušené droždie, trochu mlieka), dve čajové lyžičky soli, 700 ml vody, 8 PL rozpusteného masla. Rozdelíme po vykysnutí na polovicu, vyvaľkáme do kruhu, rozkrojíme na trojuholníky, zvinieme a potrieme maslom a žĺtkom. Necháme ešte podkysnúť a pečieme na 200 stupňoch 10 – 15 minút.
Kysnuté buchty
Presne také, ako z tej rozprávky. :) Aj keď dnes nájdete mnohé „práškové“ verzie v krabici, nič sa nevyrovná domácim. Lekvár použite slivkový, ak máte.
Začneme kváskom. Do deci mlieka pridajte droždie a lyžicu cukru, necháme postáť v teple. Do misy zatiaľ preosejeme štvrť kila hladkej a polohrubej múky, vanilkový cukor, pol balíčku prášku do pečiva, dve lyžice cukru, trochu soli, lyžicu medu, 150 ml mlieka, deci oleja a na koniec pridáme hotový kvások. Vymiesime a necháme vykysnúť. Potom spracujeme, vyvaľkáme a narežeme na štvorčeky, ktoré plníme lekvárom a tvarujeme buchty. Rozpustíme si 100 g masla a potierame ním strany buchty, aby sa nám po upečení pekne oddeľovali. Ukladáme na tesno vedľa seba a aj vrch potrieme maslom. Necháme ešte podkysnúť a dáme piecť na 170 stupňov asi na pol hodinu. Pocukrujeme.
Ťahaná štrúdľa
Recept nájdete na mojom blogu TU.