Fašiangové šišky
24.01.2019
Fašiangy sú symbol zábavy a hodovania. A neboli by fašiangami bez ľahkých voňavých šišiek.
S mojím receptom sa vám zaručene podaria a budú ľahké ako obláčiky. Do šišiek použite kvalitný, najlepšie domáci džem. Ja mám najradšej marhuľový.
Potrebujeme:
800 g polohrubej múky
60 g čerstvého droždia
500 ml mlieka
100 g cukru
6 žĺtka
80 g rozpusteného masla
20 g rumu
1 kávová lyžičky soli
olej na vyprážanie
práškový cukor na posypanie
džem
Zmiešame trochu teplého mlieka, cukor a kvasnice. Zmiešame suché prísady, pridáme kvások, vajcia, zvyšok mlieka a rozpustené maslo. Nakoniec pridáme rum.. Necháme prikryté hodinu podkysnúť. Cesto rozvaľkáme na cca 1 cm a vykrajujeme šišky, necháme ešte chvíľu vykysnúť a vyprážame v oleji. Necháme odkvapkať na papierovej utierke, naplníme džemom a pocukrujeme.