Blog

Späť na zoznam

Baza: Voňavá a magická

31.05.2019

Hovorí sa o jej zázračných liečivých účinkoch a kedysi bola súčasťou magických rituálov. Prečistí telo, zlepší trávenie, pomôže aj pri zápaloch a reumatizme a má veľa vitamínov. Bazu zbierajte v prírode, ďaleko od ciest. Kvety sa dajú trhať, ale najlepšie je ich strihať nožnicami. Bazu si neste v prútenom košíku, aby dýchala.


Čaj


Bazu porozkladajte na čo najväčšiu plochu a nechajte niekoľko dní sušiť. Má veľa vlhkosti a môže to trvať dlhšie. Pred uskladnením v plátených vreckách však musí byť úplne suchá. Výborne sa kombinuje s inými bylinkami, napríklad s materinou dúškou. Mimoriadne chutná a voňavá je kombinácia bazového čaju s medom a citrónom. A malá radosť navyše, počas sušenia vám bude celá domácnosť voňať ako rozkvitnutá lúka.


Sirup


Bazový sirup sa dá urobiť na viacero spôsobov. S citrónom a rôznymi druhmi cukru. Základný recept je 30-40 kvetov bazy na 2 litre vody, 1 a pol kila cukru a 3 citróny. Do prevarenej a vychladnutej vody vkladajte umyté bazové kvety, pridajte citrónovú šťavu. Nechajte 1-2 dni odstáť. Sceďte, zahrejte na asi 50 stupňov, pridajte cukor a varte, kým získate hustý sirup. Fľaše, do ktorých budete ešte horúci sirup nalievať, musia byť úplne čisté. Dobre ich uzavrite a skladujte na chladnom mieste. V prvej fáze ešte môžete pridať materinu dúšku či levanduľu.



Rýchla limonáda


Bazové kvety namočte do vody spolu s mätou, levanduľou alebo inými bylinkami, pridajte cukor alebo med a kolieska citrónu a nechajte v chlade aspoň 2 hodiny odstáť. Pridajte ľad a svieža letná limonáda je na svete. Kvietky ani citrón nevyberám, pretože sú zároveň krásnou ozdobou a chuť časom len zvýrazňujú.


Bazová bábovka


Potrebujeme 2 hrnčeky polohrubej múky, 1 hrnček mlieka, pol hrnčeka oleja, pol hrnčeka cukru, 2 vajcia, vanilkový cukor, kypriaci prášok a bazový sirup. Vyšľahajte vajcia s cukrom, vmiešajte mlieko a suché prísady. Bábovku upečte a ešte teplú vo forme ju popichajte a nalejte cez ňu bazový sirup. To istú zopakujte zvrchu po vyklopení. Ozdobte nesladenou šľahačkou a bazovými kvetmi. 


Zdobenie


Kvietky bazy sú prekrásne a dajú sa použiť ako originálna jedlá ozdoba. Posypte nimi bublaninu alebo akýkoľvek ovocný koláč. 

Autor: Jana Púchla
Zdieľať:
Prihlásenie sa do newslettra