Blog

Späť na zoznam

5 tipov na rýchlu jesennú večeru

07.11.2018

Milujem jesenné vône. Škorica, gaštany, jablká.. Jeseň dáva veľký priestor na kreativitu a nemusíte v kuchyni stráviť hodiny, aby ste rodinu potešili výbornou a originálnou večerou. Skúste týchto päť receptov, ktoré rozvoňajú dom a zasýtia. 



Tekvicové rizoto


Polovicu tekvice hokaido umyjete a aj so šupou nakrájate na asi 2-3 cm kocky. Podusíte asi 10 minút na oleji, pridáte tymián, soľ, korenie, muškátový orech. Druhú polovicu nakrájate na väčšie kusy, uvaríte a rozmixujete. Uvaríte ryžu Arborio do polomäkka, pridáte tekvicové pyré aj dusenú tekvicu a trochu bieleho vína. Dochutíte a dovaríte všetko v jednom hrnci. Na tanieri môžete posypať tekvicovými semiačkami alebo parmezánom.


Pečená voňavá zelenina


Na väčšie kusy nakrájajte cviklu, tekvicu hokaidu, mrkvu, batáty a prihoďte aj cesnak v šupke. Uložte rovnomerne na plech s olivovým olejom, osoľte a okoreňte, pridajte tymián a môžete navrch poukladať aj pár plátkov slaniny. Pečte v trúbe asi 40-50 minút na 180 stupňov. Tesne pred dopečením vyberte a posypte syrom feta alebo iným výrazným syrom.



Gaštanová nátierka s jablkami


Zmiešajte krémový syr s pár pečenými alebo varenými gaštanmi, ktoré rozdrvíte vidličkou. Pridajte jablká nakrájané na malé kocky, soľ a korenie, trochu cesnaku (podľa chuti, ale menej je viac v tomto prípade). Najlepšie chutí na čerstvom chlebe alebo horúcich bagetách.


Pozn.: gaštany nemusíte kupovať a variť doma, kúpte si 100 g už upečených v stánku, ktorých je na jeseň neúrekom



Hríbové bruschetty


Ak zoženiete dobré voňavé huby, odporúčam túto výbornú a rýchlu večeru. Huby nakrájajte na kusy a poduste na masle s tymiánom, soľou, korením a cesnakom. Prilejte trochu bieleho vína a po odparení krátko opečte huby dozlata. Kvalitný chlieb nakrájajte na hrubšie krajce a dajte pod gril, alebo do hriankovača. Na horúci chlieb naukladajte huby a môžete k tomu dopiť biele víno. :)



Jablká v župane


Toto jedlo milujú hlavne deti, ale aj dospelým po ťažkom dni dobre padne. Jablká ošúpte, vyberte jadrovník, nakrájajte na hrubé kolieska a posypte škoricovým cukrom. Obaľte v cestíčku z 2 vajec, 200 ml mlieka, štipky soli, práškového cukru a hladkej múky – pridávajte podľa potreby, aby ste vytvorili riedke cestíčko. Jablká obalte, vypražte a na tanieri posypte škoricovým cukrom. 

Autor: Jana Púchla
Zdieľať:
Prihlásenie sa do newslettra