Blog

Späť na zoznam

Šikovné triky do kuchyne

21.09.2019

Varenie je alchýmia a asi každá z nás má radosť, keď z ingrediencií vyčaruje úžasný obed či dezert. Varenie však bude ešte zábavnejšie, ak sa naučíte pár šikovných trikov.


Ako na bylinky

Ak máte plnú záhradu byliniek, počas zimy ich môžete uchovať sušením alebo nasekaním a zmrazením. Pri každom spôsobe však stratia konzistenciu a zmení sa aj chuť. Najlepší spôsob je nasekané bylinky dať do formičky na ľad, zaliať olivovým olejom a zmraziť. Takto ochutené voňavé kocky môžete používať do teplej aj studenej kuchyne.


Vodka do cestovín

Ak robíte cestoviny s klasickou rajčinovou omáčkou, prilejte do nej počas varenia trochu vodky. Bez ohľadu na ďalšie ingrediencie ju vylepší, zvýrazní chuť rajčín a zintenzívni prepojenie chutí.


Pripravená na návštevy

Ak vás prekvapí návšteva, je dobré mať v zásobe pár trikov, ako pripraviť pohostenie z toho, čo máte doma. Veľmi dobre sa mrazia rôzne cestá a jedno z najobľúbenejších je „cookies“. Pripravte si cesto a v tvare valčeka ho obaľte do fólie a zmrazte. Vydrží vám až niekoľko mesiacov a po vytiahnutí ho už o hodinu môžete nakrájať na kolieska, položiť na plech a užívať si vôňu pečúcich sa keksíkov. Základné cesto: 200 g masla, 100 g hnedého cukru, 100 g krupicového cukru, žĺtok, trochu sódy bikarbóny a prášku do pečiva (pol lyžičky stačí), 330 g hladkej múky, štipka soli a 1-2 lyžice vody. A pridať môžete škoricu, kúsky čokolády, hrozienka..



Aby chladnička voňala

Do chladničky a mrazničky dajte malú misku s mletou kávou alebo rozrezaný citrón. Pomôže pohltiť pachy.


Írsky chlieb

Aj všedná večera získa špeciálny nádych, ak vyberiete z trúby horúci domáci chlieb. Kváskovanie aj rôzne kysnuté recepty sú úžasné, ale komplikované a zaberú veľa veľa času. Toto je osvedčený recept na chlieb, ktorý je hotový rýchlo a chutí výborne. Zmiešajte pol kila špaldovej múky, lyžičku soli, lyžičku trstinového cukru, lyžičku sódy bikarbóny a 500 g bieleho jogurtu. Stačí jemne premiešať, nemiesiť, vložiť do zapekacej misy vystlanej papierom a pečieme na 180 stupňoch asi hodinu.


Aby boli koláče a torty ako čerstvé

Torty a koláče v chladničke často vyschnú alebo nasajú rôzne pachy. Aby vydržali ako čerstvé, musíte ich obaliť potravinou fóliou čo najtesnejšie. Musí sa dotýkať krému, hrán, obaliť ju zo všetkých strán v niekoľkých vrstvách. Krém nezoschne, nepopraská, torta bude voňavá niekoľko dní. Ak ste ju piekli sami, skúste si ešte počas pečenia dať bokom trochu krému alebo šľahačky. Predtým, ako začnete baliť do fólie, natrite krémom nakrojené časti, torta bude ešte čerstvejšia a chutnejšia.  

Autor: Jana Púchla
Zdieľať:
Prihlásenie sa do newslettra